7de studiedag/kampioenschappen 2015

17 Oktober 2015 hielden we onze 7de studiedag/kampioenschappen waar we met gepaste trots op terug kunnen kijken. Er waren 62 liefhebbers vanuit Nederland, België en zelfs uit Duitsland naar de studiedag afgereisd. We kunnen daarom weer  spreken van een internationale dag waar liefhebbers van Neophema en Neosephotus parkieten samen komen. 

Dit jaar werden de 110 vogels beoordeeld door de heren Kor  Zegelaar, Rien Steenbakker, George Steinz en Alex de Graaf tevens waren er twee aspirant keurmeesters (Laurens Broos en Louis Perdon) die de kneepjes van het vak beter wilde leren kennen. Tijdens de keuring werden de aanwezige getrakteerd op een discussie die gemodereerd werd door onze technisch adviseur Piet Onderdelinden mbt over de diverse soorten selectie kweek vormen. Hierbij werd gedacht aan selectie in vruchtbaarheid, ouderschap, kleur, formaat,model enz., kort samengevat komt het erop neer dat je streng moet zijn in je selectie, zodat alle positieve eigenschappen die we nodig hebben voor een goede gezonde kweek. 

Wat verder in de discussie hebben we ook gepeild wat de aanwezige liefhebber vinden over diverse zaken die we zien in de kleurselectie kweek. Uiteraard is iedereen vrij om met de selectie om te gaan hoe hij/zij zelf wilt, maar in de standaard is het belangrijk dat er aan gegeven wordt wat juist wel of juist niet gevraagd wordt in deze selectie kweek.

Bijvoorbeeld bij de *oranjebuik* elegant hierover hebben we in de nieuwe standaard een beschrijving gemaakt, maar voordat we die in de matrix opnemen moeten de zaken wel duidelijk zijn.

We zien dat het geel links en rechts boven de snavel oranje word.  

Als we het gaan vergelijken met de roodbuik selectie zoals bij de splendidparkiet en de turquoisineparkiet dan zou alleen de buik/borst oranje mogen zijn bij *oranjebuik*eleganten en dan zou het oranje naast de snavel niet wenselijk zijn. Maar zoals we al vermoede is het volgens de liefhebbers die ermee bezig zijn niet mogelijk om het naast de snavel geel te houden. Als dat zo is kunnen we dat niet als eis in de standaard opnemen. (Mochten er liefhebbers zijn waar de ervaring hierover anders is vernemen we dat graag). In de discussie werd ook nog opgemerkt dat er al *oranjebuik*eleganten zijn die oranje beginnen te worden op stuit en rug. Voor de verdere selectie is dat zeker een positieve ontwikkeling, maar voor op de show zal dit (nog) niet gevraagd worden. 

Hierna werd er nog gediscussieerd over de opaline factor en dan voornamelijk nog bij de turquosineparkiet. In de roodbuik serie zien we de vogel het liefst zo rood mogelijk en in het geelbuik zo geel mogelijk. Ook zien we bij deze selectie kweek een negatief bij verschijnsel komen, namelijk het witte bandje boven de snavel.

In het verleden werd hierop gestraft door keurders op diverse shows. We wilde weleens weten hoe de liefhebbers in het algemeen hierover dachten en de mening van de meerderheid was duidelijk, het bandje dient blauw of rood te zijn, waarbij rood de voorkeur heeft. Een wit bandje toestaan is volgens de meerderheid niet nodig aangezien er vogels zijn met een volledig rood bandje.  

Na de gebruikelijke Brabantse koffie tafel was het tijd geworden voor de vogel bespreking.

Keurmeester George Steinz had ook dit jaar weer wat kleurcombinaties uitgezocht om samen met de aanwezige er achter te komen welke mutaties er allemaal in de vogels zaten. Voor de keurmeesters wordt het een steeds moeilijkere taak om deze nog te kunnen herkennen. Ook werd er in het verlengde van de discussie van in de ochtend een groene elegant uit gelicht die volgens de kweker ervan niet uit een *oranjebuik* selectie lijn komt en toch oranje naast de snavel toont. Onze secretaris heeft dat ook al vaker gezien en heeft zelfs bij de penningmeester van de NSG zo`n vogel op de foto gezet. Of dat er in het verleden nu wel of niet in de lijn waar deze vogels uitkomen op geselecteerd zijn, is moeilijk te zeggen, maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat er in nesten dit soort jonge voorkomen.

In de nieuwe standaard hebben we ook een omschrijving gemaakt van de opaline blauw selectie bourkeparkiet.

Dit jaar was er helaas maar 1 ingeschreven die nog ver van het ideaal beeld vandaan zat. Volgens sommige aanwezige zijn er volwassen vogels die geheel uit geruit zijn, die al veel blauwer van uiterlijk zijn dan de aanwezige vogel. Deze zien we graag op onze show verschijnen zodat we goed kunnen inventariseren hoever en wat de mogelijkheden zijn binnen deze selectie kweek.

Hierna was het hoog tijd geworden om de Kampioenen van deze studiedag / kampioenschappen bekend te maken. Daarna natuurlijk de wel bekende loterij met de vele prijzen die allemaal geschonken waren door onze sponsors, daarvoor onze hartelijke dank.

Daarna  konden de gespannen liefhebbers naar de vogels in de TT ruimte gaan kijken, waarop ze hadden gewacht. Zoals ieder jaar hingen de keurbrieven weer op de kooien, zodat iedereen kon zien wat de bevindingen van de keurmeesters waren. Hier komen dan ook vaak vragen los die de liefhebbers dan meteen aan de aanwezige keurmeesters kunnen vragen, die altijd bereid zijn om uitleg te geven.

Om 15:30 uur was het alweer tijd om de vogels uit te gaan geven, zodat de inzenders nog redelijk op tijd met de vogels thuis konden komen waar toch ook vogels zitten te wachten op hun dagelijkse verzorging.

Iedereen die deze geweldige dag mogelijk hebben gemaakt hartelijk dank hiervoor. En het bestuur kijkt ernaar uit om voor volgend jaar op 15 oktober weer zo`n fantastische dag te organiseren.

Dus noteer deze datum alvast in uw agenda, zodat u er volgend jaar zeker (weer) bij zult zijn.

Kampioen 2015

Kampioen bourkeparkiet wildkleur F. v Hooijdonk 93 pnt
Kampioen bourkeparkiet mutant R. Duiker 93 pnt
Kampioen elegantparkiet groen R. Stouten 93 pnt
Kampioen elegantparkiet mutant R. Stouten 91 pnt
Kampioen blauwvleugelparkiet groen Wim Voermans 92 pnt
Kampioen turquoisineparkiet groen C. Meijer 94 pnt
Kampioen turquoisineparkiet mutant Werner Voermans 91 pnt
Kampioen splendidparkiet groen H. Gebbink 91 pnt
Kampioen splendidparkiet mutant F. Broeren 90 pnt
Kampioen OK (blauwvleugel groen) M. Hoogerwaard 92 pnt
Kampioen stellen ( bourke opaline-ino) F. Broeren 185 pnt
Kampioen stammen (bourke wildkleur) T. Moerman 363 pnt
     
Algemeen kampioen (turquoisine groen) C. Meijer 94 pnt

Heren namens het bestuur nogmaals gefeliciteerd met deze mooie resultaten.

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door:

Zagers vogelvoeders, Himbergen vogelvoeders, Animal World, super fleur, planten kwekerij hagens, zooeasy  

Kijk voor meer foto`s van de dag in ons fotoalbum.

 

Aankomende evenementen

No events found.

NSG Agenda

<<  <  April 2021  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sponsor NSG