8ste Neophema studie dag / Kampioenschappen 2016

15 Oktober 2016 hielden we onze 8ste Neophema studiedag/Kampioenschappen. Er waren een 60 liefhebbers vanuit Nederland, België en Duitsland naar de studiedag afgereisd. Helaas hebben we dit jaar doordat de spreker een dag voor de studiedag zich had afgemeld ivm ziekte de Neophema liefhebbers moeten teleurstellen. Deze liefhebbers waren namelijk speciaal voor de presentatie over (on)kruiden naar de studiedag gekomen. Het is altijd jammer dat dit soort zaken gebeuren, maar ja ziek zijn is nu eenmaal niet te plannen. Gelukkig konden we George Steinz inschakelen die ipv op de dag de vogels te beoordelen een presentatie verzorgde over vererving in begrijpelijke taal voor iedereen. Deze presentatie is zeker de moeite waard om op verengingavonden ed. te verzorgen. De liefhebbers waren daarom ook snel vergeten dat de oorspronkelijk presentatie niet was doorgegaan en waren zeer enthousiast.

In de andere zaal werden de 119 ingezonden vogels beoordeeld door de volgende keurmeesters: Kees Ligtvoet, Laurens Broos, Alex de Graaf en uit Belgiё Jef Kenis. Marco v/d Bij heeft als aspirant keurmeester bijgezeten om zo de nodige kennis op te doen.

Ieder jaar is het voor de keurmeesters weer een hele uitdaging om uit al die mutaties en combinaties de juiste kleuren te herkennen het is dan ook altijd leuk om dit aan de zijlijn mee te maken en het tijdens zo`n dag aan te horen en te zien hoe de keurmeesters samen tot een beslissing te komen. Uiteindelijk hebben ze 14 kampioenen en 1 algemeen kampioen aan kunnen wijzen.

Hierna was het tijd geworden voor de innerlijke mens te verzorgen in de vorm van de gebruikelijke Brabantse koffie tafel. Het is altijd leuk om te ervaren dat een maaltijd toch een 60 Neophema liefhebbers even stil kan krijgen.

Sommige hebben doordat ze al acht jaar achter elkaar op de dag aanwezig zijn hun eigen plekje gevonden waar ze dan gaan zitten, zouden we dan toch echte kudde dieren zijn? Wat we zijn maakt niet veel uit we kunnen als bestuur alleen maar blij zijn dat we leden in onze club hebben die ieder jaar gewoon honderden kilometers rijden om op deze studiedag aanwezig willen zijn. We hopen dat ze dit nog vele jaren vol houden en dat andere hun voorbeeld zullen volgen.

Nadat de buikjes gevuld waren was het hoog tijd geworden voor de vogel bespreking.

Net als ieder jaar proberen we de vogels live op een groot scherm te tonen maar hier kunnen we zeker nog een verbetering in maken. Vogels werken niet altijd mee en als je de voorkant nodig heb krijg je vaak alleen de achterkant van de vogel te zien. 

Dit jaar hadden we een leuke discussie over een pigment opgebleekte elegant. Volgens sommige zou het hier om een cinnamon gaan, wat dan weer heel uniek zou zijn aangezien dat deze voor zover nog niet ontstaan is, maar wat niet is kan altijd ontstaan. En eens moet de eerste cinnamon ontstaan natuurlijk dus we waren zeer nieuwsgierig wat de liefhebber bij zou hebben.

Tijdens de keuring van de vogel was de eerste indruk dat het misschien om een *grijsvleugel* of pastel zou gaan. De optie van een combinatie vogel zou ook een mogelijkheid zijn. Maar toen de vogel bij goed daglicht bekeken werd, waren de heren er snel over eens dat het best weleens een faded zou kunnen zijn. Alles klopte bij de vogel om als faded door het leven te gaan, dekkleur, kleur van de slagpennen en hoorndelen. Mocht het een faded zijn dan zullen de slagpennen als de vogel deze geruid heeft donker terug komen en zal de vogel eruit komen te zien als een lichtere groene.

Hoe dat de factor vererft is natuurlijk ook belangrijk om te weten te komen waar je mee te maken hebt. De eigenaar van de vogel zal het volgende kweek jaar gaan proberen om de vogel tegen een zo zuiver mogelijke groene (wildkleur) te paren om te kijken wat voor kleur jongen eruit komen. Hij gaat ons op de hoogte houden over het kweek resultaat, dus wordt vervolgd.

Na de deze discussie was het tijd voor de loterij waar we voor iedereen wel een prijsje hadden om snel door te gaan naar de prijsuitreiking en bekendmaking van de kampioenen.

 

Soort: Naam: Punten:
Bourke wildkleur Martin Hoogerwaard 94
Turquoisine Groen (wildkleur) Wim Voemans 94
Splendid Groen ( wildkleur) Harry Gebbink 92
Elegant Groen ( wildkleur) Ruud Stouten 94
Blauwvleugel Groen ( wildkleur) Wim Voermans 93
Bourke mutant Sjak Klasen 94
Turquoisine mutant Henk Haasnoot 95
Splendid mutant Frans van Hooydonk 92
Elegant mutant Ruud Stouten 94
Neophema OEK ( Turquoisine parkiet groen ) Frans Raats 92
Neophema OK (elegant parkiet NSL ino) Peter Korsman 92
Stellen algm ( Turquoisine parkiet groen ) Jan Hendriks 189
Stammen algm. ( Elegant parkiet groen ) John Vergouwen 362
MVK ( turquoisine parkiet D. grijsgroen ) Henk Haasnoot 95
Algm. Kamp. ( turquoisine parkiet D. grijsgroen ) Henk Haasnoot 95

 

 

Heren namens het bestuur nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie resultaten.

Rond het klokje van 14:30 uur sloot de voorzitter de studiedag en konden alle aanwezig nog naar de vogels gaan kijken en uiteraard discussiëren wat ze wel en niet goed vonden. Hier werd weer gretig gebruik van gemaakt.

Het bestuur bedankt iedereen die deze dag weer mogelijk gemaakt heeft zoals, sponsors, keurmeesters, zaalbeheerder en bezoekers allemaal bedankt en graag tot volgend jaar 14 oktober op onze volgende Neophema Studie dag / Kampioenschappen.

Tekst: NSG

Foto`s: Piet Ooijen, Henk van der Meer  

Voor meer foto`s kijk in ons fotoalbum.

 

Aankomende evenementen

No events found.

NSG Agenda

<<  <  April 2021  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sponsor NSG