9de Neophema studie dag / kampioenschappen 2017

14 Oktober 2017 gingen de deuren van huis ten Halve open voor onze 9de Neophema studiedag/Kampioenschappen. Dit jaar waren er een kleine 80 liefhebbers vanuit Nederland, België en Duitsland naar de studiedag afgereisd. Vorig jaar hadden we George Steinz inschakelen die een presentatie verzorgde over vererving in begrijpelijke taal . Dit jaar was het de beurt aan DR. P.J. Bredenbeek, assistent professor aan het Leids universitair medisch centrum, om dit alles wetenschappelijk te benaderen en het voor de liefhebbers begrijpelijk taal uit te leggen wat er nu allemaal gebeurt m.b.t. celdeling DNA en de verschillende paren chromosomen.

Deze toch wel taaie stof werd door de liefhebbers goed ontvangen en heeft vele inzichten gegeven wat er allemaal gebeurt en wat er wel en niet mogelijk is in mutatie en eventueel hybriden fok. Uiteraard bracht deze presentatie ook de nodige discussie punten mee omdat er nu eenmaal overal mede en tegenstanders zijn. Maar zoals in deze discussie ook weer bleek en Peter dit op een deskundige manier uitlegde is er is aan de wetenschap niet te tornen. Op het moment dat wij onverklaarbare mutaties of combinaties in het nest hebben liggen is de kans groter dat we zelf een fout maken dan dat de genetica niet klopt. In de andere zaal werden de ruim 100 ingezonden vogels beoordeeld door de volgende keurmeesters: Kees Ligtvoet, Idalgo Plak, Iwan Teeuwen en Alex de Graaf. Net als voorgaande jaren was het voor de keurmeesters weer een hele uitdaging om uit al die mutaties en combinaties de juiste kleuren te herkennen. Ook hierbij komen de nodige discussies waardoor er ieder jaar toch weer een tijdsdruk is om alles op tijd en naar behoren te beoordelen en de administratie klaar te hebben.
Hierna was het tijd geworden voor de innerlijke mens te verzorgen in de vorm van de gebruikelijke Brabantse koffie tafel. Ik geef het de bediening te doen om een kleine 80 hongerige neophema liefhebbers te voorzien van een natje en een droogje.
In tegenstelling tot voorgaande jaren hadden we dit jaar geen live beelden op het scherm, maar waren er foto`s gemaakt van de vogels die besproken moesten worden. Het voordeel hiervan is dat je dan alles goed kan uitvergroten en op deze manier kon alles goed bekeken worden.
Het op deze manier de foto’s laten zien, kon gerealiseerd worden door onze hoffotograaf Henk van de Meer.
Tijdens de keuring viel er een splendid op waar de keurmeesters niet goed de kleur van thuis konden brengen. Het leek verdacht veel op cinnamon grijs maar de keurmeesters werden door de grijze gloed op de rug en het donker bruine oog aan het twijfelen gebracht. Uiteindelijk door ook de kleuren van de ouders te achterhalen bleek het te gaan om een cinnamon-pallid grijze.
Hierna was het tijd om bij de vogels na te praten en ervaringen te delen.

 

Kampioen Bourke parkiet wildkleur

Wouter Voermans

92 punten

Kampioen Bourke parkiet mutant

Frans Broeren

93 punten

Kampioen Elegant parkiet groen

Peter Korsman

95 punten

Kampioen Elegant parkiet mutant

Werner Voermans

92 punten

Kampioen Blauwvleugel parkiet groen

Werner Voermans

94 punten

Kampioen Turquoisine parkiet groen

Guus Reijs

94 punten

Kampioen Turquoisine parkiet mutant

Piet Barnhoorn

92 punten

Kampioen Splendid parkiet mutant

Guido Buls

91 punten

Kamp. Open klasse ( elegant groen)

Ruud Stouten

91 punten

Kamp. Stellen ( turquoisine groen)

C. Meijer

187 punten

Kamp. Stammen ( elegant groen)

John Vergouwen

368 punten

Kamp. M.V.K (splendid pallid-cinnamon grijs)

Guido Buls

91 punten

Algemeen kampioen (elegant groen)

Peter Korsman

95 punten


Graag tot ziens op 13 Oktober 2018.Het bestuur bedankt iedereen die deze dag mogelijk gemaakt heeft.
Keurmeesters, inzenders, aanwezige, Huis ten Halve en onze sponsors.

Neophema Studie groep

 

Kijk voor meer foto`s in ons foto album.

Aankomende evenementen

No events found.

NSG Agenda

<<  <  April 2021  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sponsor NSG