Verantwoord vogels verzorgen tijdens tentoonstelling.

Tijdens iedere tentoonstelling dienen vogels verzorgd te worden. Dit bestaat uit het geven van dagelijks vers water en bijvullen van voeding.
Vooral het geven van water kan ervoor zorgen dat er kruisbesmetting veroorzaakt wordt.
Heel veel verenigingen doen dat tegenwoordig al op een verantwoorde manier. Maar er zijn helaas ook nog bij die naar onze mening een minder verantwoorde manier hanteren.
Bij het geven van vers water dmv  twee emmers te gebruiken, 1 lege emmer voor het vuile water, 1 vol met schoon water, waar het gehele flesje in gedompeld wordt. En zo gaat men de gehele stelling langs. De andere dag doen andere vrijwilligers het en draaien onbewust de emmers om. Waar gisteren nog het vuile water in zat, zit nu het schone water in. Eventuele ziektekiemen worden zo eenvoudig verspreid over de andere kooien.
Vaak zit het tuitje van het flesje vol met zaad/speeksel van de vogels of ontlasting. Ze vegen ook geregeld hun snavel hieraan af. Kortom er zitten genoeg bacteriën of eigenlijk ziektekiemen aan.
Vogels kunnen dragers van bepaalde ziektes zijn waar ze zelf geen last van hebben
Door op deze manier de vogels van water te voorzien is er een grote kans dat er kruisbesmetting veroorzaakt wordt.

De oplossing is eigenlijk vrij simpel en niet duur. Op internet en bij campingwinkels kunt u al jerrycans kopen van 20 liter voor 10 euro dus de uitgaven hiervoor vallen reuze mee.
Zonder het kraantje met het flesje aan te raken kunt u dus eigenlijk net zo snel en gemakkelijk de vogels van echt schoon drinkwater voorzien. U heeft alleen een emmer voor het vuile water nodig..
Nog een beter idee is om een sponsor zover zien te krijgen dat ze voor elke dag nieuwe flesjes met hun reclame erop beschikbaar stellen dan is het natuurlijk helemaal prima, de gebruikte flesjes kunt u aan uw leden gratis meegeven waardoor het logo van deze sponsor nog jaren bij diverse liefhebbers in hun kooien pronkt.

De Neophema studie groep zal er heel blij mee zijn als andere verenigingen dit systeem overnemen en wij vernemen graag  welke verenigingen dat gaan doen. Dit kunnen wij weer aan onze leden doorgeven zodat deze bij jullie op de TT graag hun Neophema parkieten willen laten bezichtigen en niet meer bang hoeven te zijn voor besmetting door het drinkwater.

De PSC ( parkieten speciaal club) past dit al toe op de meeste shows. Op de landelijke in Soest word het in ieder geval prima verzorgd hierin. De NBvV  geeft op de nationale tentoonstelling met een watergeefsysteem water aan de vogels. Als het op tentoonstellingen van dat formaat mogelijk is, moet het zeker op de kleinere onderlinge, districten en open tentoonstellingen mogelijk zijn.

Watersysteem NBvV

 

 

Aankomende evenementen

No events found.

NSG Agenda

<<  <  April 2021  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sponsor NSG