Op bezoek bij... Frank van Hees.


De 45 jarige Frank van Hees heeft de hobby van zijn vader  meegekregen. Als 14 jarig jochie was ie al bezig met de vogel hobby.
In het verleden zat Frank meer in de grasparkieten, Roodruggen, prachtrosella''s en pennanten, maar tegenwoordig houd hij zich meer bezig met halsbanden Bronsvleugels en splendid parkieten.
 

Het mooie van de mutatie kweek bij de splendids vindt hij toch wel het toveren met kleuren, zoals hij dat noemt. Belangrijk in de kweek is natuurlijk ook dat je gezonde en goed van postuur vogels kweekt.
En om niet te vergeten vooral eerlijke vogels, vandaar hij een hekel heeft aan bastaard kweek onder de parkieten.
Ook vindt hij het mooi om op deze manier met dieren bezig te zijn,  de contacten met andere liefhebbers vindt hij leuk in de hobby. Bij Frank zitten alle grote parkieten apart gehuisvest in vluchten.   
 

De splendids zitten wel met elkaar in een vlucht, en deze worden dan met de kweek per koppel in een ruime broedkooi geplaatst.
Net als alle liefhebbers heeft Frank in de loop van de jaren een eigen manier van voeding gecreëerd. Zo bestaat de hoofdvoeding uit Neophemazaad van v. Himbergen.
Hiernaast wordt in de winter maanden 2 x per week eivoer verstrekt, tijdens de kweek wordt het eivoer aangevuld met soepgroenten, en gekiemde Katjan-idjo (groene bonen).
Tevens geeft Frank in de kweekperiode veel zonnepitten aan zijn vogels, omdat deze volgens eigenzegge erg voedzaam zijn voor de vogels, en de jongen er goed van groeien.
Tijdens de rui periode gaat er nog conditiepoeder en roosvicee door het eivoer, zodat de vogels wat extra binnen krijgen. Vier maanden voor de kweek worden de vogels schraal gevoerd en wordt er naast het zaad niets bijgevoerd.
Zieke vogels worden meteen warm apart gezet, en krijgen doxycycline toegediend.Gewoon een paar druppels in de bek, want met de kropnaald werken is niets voor Frank.
Mocht de medicatie niet aanslaan wordt er ook wel een dierenarts geraadpleegd.  
 
Als we hem vragen of hij een groot voorbeeld in de vogel hobby heeft hoeft hij niet lang na te denken. Zijn vader Jos van Hees is toch wel zijn grote voorbeeld.
In al die Jaren dat Frank vogels heeft, stond zijn vader altijd klaar om een helpende hand uit te steken.
Zo ook met de vakantie, als Frank op vakantie is worden de vogels door zijn vader verzorgt. Waarschijnlijk zal het dit jaar wel voor het laatst zijn,want vader wordt er ook niet jonger op.
 
Een toekomst visie in de hobby heeft hij niet, het enige wat hij in de toekomst nog wel in zijn hok zou willen hebben is de Ambon koningsparkiet.
Voor de rest hoopt hij gewoon nog jaren van de hobby te mogen genieten, ook al vind de rest van het gezin dat er zomaar veel tijd in gaat zitten. Zijn kweekadministratie houd hij bij in zooeasy, jammer genoeg moet ie daar dit jaar wel opnieuw mee beginnen, omdat zijn pc gecrasht was. Maar dat zal geen problemen leveren omdat alles wat frank nu heeft zitten totaal onverwant zijn van elkaar.  
 
Voor dat we weg gaan wilde nog wel even weten of hij de medeliefhebbers nog iets mee zou willen geven.
Eerlijk kweken zegt hij, want hoe duurder de vogel hoe meer er mee gerotzooid wordt en dat is jammer.
 
We bedanken Frank voor zijn gastvrijheid en dat we bij hem in het hok hebben mogen kijken.

 

Aankomende evenementen

No events found.

NSG Agenda

<<  <  Mei 2020  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sponsor NSG